Piątek, 15.11.2019 r.
Sala wykładowa Hotelu Airport Okęcie
WARSZTATY ŻYWIENIOWE
Wskazania i sposoby żywienia dojelitowego i pozajelitowego u chorych chirurgicznych
Prowadzący:
Zespół Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP pod kierunkiem prof. Jacka Sobockiego
Warsztaty dedykowane są Zespołom Żywieniowym.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Obowiązuje wcześniejsza rejestracja on-line: REJESTRACJA (kliknij tutaj)
Godzina | Opis |
---|---|
Żywienie pozajelitowe w oddziale chirurgii |
|
10.00 |
Otwarcie kursu |
10.15 |
Wskazania do żywienia dożylnego i dojelitowego |
10.45 |
Dobranie mieszaniny do pacjenta, choroby i sytuacji klinicznej • Żywienie immunomodulujące w okresie okołooperacyjnym |
11.15 |
Błędy w prowadzeniu żywienia dożylnego |
11.45 |
Sepsa odcewnikowa |
12.30 |
Przerwa kawowa |
13.00 |
Jak wyeliminować zakażenia cewników w żyle centralnej. Opieka nad CVC |
13.45 |
Zakończenie i rozdanie certyfikatów |