Piątek, 15.11.2019 r.
Sala wykładowa Hotelu Airport Okęcie
WARSZTATY ŻYWIENIOWE
Wskazania i sposoby żywienia dojelitowego i pozajelitowego u chorych chirurgicznych
Prowadzący:
Zespół Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP pod kierunkiem prof. Jacka Sobockiego
Warsztaty dedykowane są Zespołom Żywieniowym.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Obowiązuje wcześniejsza rejestracja on-line: REJESTRACJA (kliknij tutaj)
| Godzina | Opis |
|---|---|
|
Żywienie pozajelitowe w oddziale chirurgii |
|
| 10.00 |
Otwarcie kursu |
| 10.15 |
Wskazania do żywienia dożylnego i dojelitowego |
| 10.45 |
Dobranie mieszaniny do pacjenta, choroby i sytuacji klinicznej • Żywienie immunomodulujące w okresie okołooperacyjnym |
| 11.15 |
Błędy w prowadzeniu żywienia dożylnego |
| 11.45 |
Sepsa odcewnikowa |
| 12.30 |
Przerwa kawowa |
| 13.00 |
Jak wyeliminować zakażenia cewników w żyle centralnej. Opieka nad CVC |
| 13.45 |
Zakończenie i rozdanie certyfikatów |