Warsztaty żywieniowe

Piątek, 15.11.2019 r. 

Sala wykładowa Hotelu Airport Okęcie


WARSZTATY ŻYWIENIOWE

Wskazania i sposoby żywienia dojelitowego i pozajelitowego u chorych chirurgicznych

Prowadzący:

Zespół Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP pod kierunkiem prof. Jacka Sobockiego

 

Warsztaty dedykowane są Zespołom Żywieniowym.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Obowiązuje wcześniejsza rejestracja on-line: REJESTRACJA (kliknij tutaj)

Godzina Opis

Żywienie pozajelitowe w oddziale chirurgii

10.00

Otwarcie kursu
prof. Jacek Sobocki

10.15

Wskazania do żywienia dożylnego i dojelitowego
prof. Jacek Sobocki

10.45

Dobranie mieszaniny do pacjenta, choroby i sytuacji klinicznej

• Żywienie immunomodulujące w okresie okołooperacyjnym
• Zmienne zapotrzebowanie białkowo-energetyczne u pacjenta na OIOM-ie
prof. Jacek Sobocki

11.15

Błędy w prowadzeniu żywienia dożylnego
prof.  Jacek Sobocki

11.45

Sepsa odcewnikowa
prof. Jacek Sobocki

12.30

Przerwa kawowa

13.00

Jak wyeliminować zakażenia cewników w żyle centralnej. Opieka nad CVC
dr Krystyna Majewska

13.45

Zakończenie i rozdanie certyfikatów